Magazín

Jak adoptovat psa z útulku – praktický manuál

Jak adoptovat psa z útulku – praktický manuál

Toužíte po psím kamarádovi, a zároveň byste chtěli udělat dobrý skutek? Máte pochybnosti, zda je osvojení psa z útulku dobré rozhodnutí? Nebo nevíte, jak na to? Pak právě pro Vás jsou určeny následující řádky. 


Foto 1Toužíte po psím kamarádovi, a zároveň byste chtěli udělat dobrý skutek? Máte pochybnosti, zda je osvojení psa z útulku dobré rozhodnutí? Nebo nevíte, jak na to? Pak právě pro Vás jsou určeny následující řádky.

Psí útulky jsou většinou přeplněné a bojují s nedostatkem prostředků na zabezpečení každodenního provozu. Materiální a finanční pomoc je nesmírně potřebná a vítaná. Největší dárek, který můžete psovi z útulku poskytnout, je však milující domov. 

Pavlína Šmucerová, zakladatelka iniciativy Nekupuj. Adoptuj!, říká: „Nejkrásnější je pozorovat, jak zvíře z útulku v novém domově doslova rozkvete.“ Její kolegyně Jana Ullmannová dodává: „Tradičně jsme zvyklí vnímat adopci zvířete jako jednostrannou pomoc tomu zvířeti. A přitom je to obrovské obohacení i pro nás. Jejich radost ze života je nakažlivá.“ 

Psa z útulku má zatím doma pouhých 8 % domácností. Adopce přitom není nic složitého a má mnoho výhod.

Pro pořízení nového psího parťáka máme několik základních možností. Vedle osvojení z útulku je to ještě koupě štěněte s průkazem původu (PP) či bez něj. Zakladatelky iniciativy Nekupuj. Adoptuj! důrazně říkají: „Upřímně varujeme před koupí štěněte bez průkazu původu!“ Důvodů je několik. Množení štěňat bez PP je velmi výnosný avšak neetický byznys, který s sebou nese obrovské utrpení štěňat i jejich matek. Koupí štěněte od takového množitele jeho praktiky jen podpoříte. „Všem můžeme doporučit knihu autorky Simony Smith nazvanou Továrna na štěňata, aneb šmejdi v psím světě. Tuto útlou a čtivou knížečku by si měl přečíst každý zájemce o štěně“, zní rada Nekupuj.Adoptuj!.

Pokud toužíte po štěněti konkrétního plemene, určitě si vyberte kvalitní chovatelskou stanici a pořiďte si štěňátko s PP. Finanční rozdíl často nebývá tak značný a zdraví a psychická pohoda štěňátka a jeho maminky je k nezaplacení.

Avšak ani zájemci o štěně či určité plemeno se nemusí vzdát adopce. Existují sdružení, které pomáhají různým plemenům v nouzi, na která se můžete obrátit, stačí hledat na internetu či facebooku (např. pudl v nouzi, chrti v nouzi). Nabídky štěňátek k adopci zase mapuje facebooková stránka „Štěně v nouzi“.  Skvělé jsou také stránky www.pesweb.cz, kde si zájemci může filtrovat psy podle lokality, věku, plemene či velikosti. Foto 2

Jaké jsou tedy výhody adopce?

Kolem adopcí psů z útulků panuje řada předsudků a zbytečných obav. Asi nejčastější je přesvědčení, že pes si již nezvykne na nového pána a má v sobě zakořeněnou nedůvěru vůči lidem. „Z mnoha a mnoha zkušeností však vyplývá pravý opak. Pes je skutečně vděčný, dobře si uvědomuje ten zázrak, který se s jeho životě udál a lásku vrchovatě oplácí“, říkají zakladatelky Nekupuj.Adoptuj! S případnými problémy v chování psa by měl být zájemce v útulku předem seznámen a mohl si rozmyslet, zda do toho půjde. Mnoho psích strachů a nejistot se spraví jednoduše přechodem do láskyplného prostředí. Někdy je potřeba konzultace či pomoc zkušeného psího trenéra, ale to není žádná tragédie. Chodit na „cvičák“ je zábava. „Pro pejsky, kteří za sebou nemají dobré zážitky, bych já osobně doporučila výcvik pozitivní motivací. Záleží ale hlavně na osobě výcvikáře, který musí být dostatečně citlivý. Pokud se vám nelíbí, jak se chová k vašemu psovi, už k němu víckrát nechoďte. Dejte na intuici“, říká Jana Ullmannová.  

Adopce krok za krokem

Prvním krokem k adopci by mělo být zamyšlení a porada se zbytkem rodiny. Jaký je náš životní styl a jaký psí parťák se k nám hodí? Máme děti? Máme doma jiná zvířata? Máme čas a chuť věnovat se se psem výcviku a sportu? Jak velkého psa zvládneme fyzicky? Bydlíme v bytě či domku? Netrpí někdo z rodiny alergií na psy? Máme nějaké speciální přání? 

Teprve po zodpovězení těchto otázek se vydáme do útulku a jeho zaměstnancům naše představy důkladně popíšeme. Velkým pomocníkem jsou samozřejmě internetové stránky a facebookové profily útulků.  Užitečným rozcestníkem je seznam útulků v ČR na adrese www.utulky.estranky.cz.

Je velmi důležité nepořizovat si zvíře impulzivně a bez rozmyslu. Případné vrácení do útulku by bylo velmi traumatizující pro psa i pro vás.  

Foto 6

Před samotným osvojením si psa určitě půjčíme na procházku, ideálně i opakovaně. Solidní útulek to rád umožní. Neváháme se na všechno vyptat. „Zodpovědný pracovník útulku má zájem o to, aby jeho svěřenec šel do dobrých rukou, proto vaše otázky a zájem o psa vítá“, potvrzuje Pavlína Šmucerová. Pejska předem seznámíme se všemi rodinnými příslušníky. Nikdy nepořizujeme psa (ani jiné zvíře) jako překvapení!

Předem také pořiďte výbavu jako pelíšek, misky, krmivo, hračky a obojek s vodítkem.

Máme-li psího kamaráda vybraného, následuje podpis adopční smlouvy či předávacího protokolu a úhrada adopčního poplatku. Tento poplatek samozřejmě pokryje jen zlomek nákladů na péči o psa v útulku. Výši adopčního poplatku si útulky stanovují individuálně. Psa může zpravidla adoptovat pouze osoba starší 18 let s trvalým pobytem v ČR. Spolu s pejskem dostanete i očkovací průkaz.  Povedlo se a máte pejska doma? Gratulujeme. Kromě pozvolného seznámení s novým domovem by Vaše první cesta měla vést na veterinu ke „vstupní prohlídce“ a registraci u vašeho veterinárního lékaře. S sebou si vezměte očkovací průkaz.

Nechte novému členu rodiny čas na aklimatizaci a nečekejte, že bude od prvního dne fungovat jako hodinky. Těch změn je na něj zkrátka hodně. I dospělého pejska berte trochu jako štěňátko, které se musí naučit, jak to u vás doma chodí. Pravidla nastavte od počátku tak, jak je u vás zvykem, aby pes neměl zmatek v tom, co se smí a co ne.

A že starého psa novým kouskům nenaučíš? „To je asi to nejnepravdivější přísloví“, směje se Jana z Nekupuj. Adoptuj!. „Snad každý pes se učí rád a po celý svůj život. Je jen na nás, zda se chceme učit se svým psím kamarádem komunikovat.“ Ale to už je zase na jiné povídání…